Menü
+36307777208 info@elektrodagroup.hu Nyitva: H-P: 8-16
+36307777208 info@elektrodagroup.hu 4060 Balmazújváros, Debreceni utca 55. Nyitva: H-P: 8-16
0
Az Ön kosara üres.
Végösszeg:
0 Ft

Szabad szemek hegesztés közben – hogyan kell kezelni?

2023. február 10
8620
Szabad szemek hegesztés közben – hogyan kell kezelni?

A látás mindannyiunk életében fontos szerepet játszik. Számos tényező káros a szemre és a hegesztés során keletkező intenzív fény az egyik legveszélyesebb. Az ilyen típusú munkavégzés során a látást ultraibolya sugarak is érik. A megfelelő védelem hiánya hozzájárul a szem expozíciójához. Hogyan lehet kezelni egy ilyen problémát?

 

 

Szembe kerülés – tünetek

  A hegesztés során szabaddá tett szemek számos kellemetlen tünetet okoznak, elsősorban fájdalmat és heves égést. Nem kellemes érzés, amiatt is, hogy képtelen vagyok a szememeim becsukására. Általában nem lehetséges, mert a tünetek ekkor felerősödnek, emellett erős könnyezés is jelentkezik. Egyes hegesztők a kötőhártya duzzadását is észlelik, amelyet hiperémia kísér. A szem erős expozíciója szintén hozzájárul a szaruhártya homályosodásához, ami rontja a látásélességet, ezért mindenképp használjanak hegesztőpajzsot a munka során!



Elsősegélynyújtás hegesztés közbeni szemexpozíció esetén

 

A szem besugárzása esetén figyelembe kell venni, hogy a tünetek sokszor nem azonnal jelentkeznek. Néha a fájdalom és az égés csak a hegesztés utáni második napon kezd érezni, és körülbelül 24 óra elteltével teljesen eltűnik. Az elsősegélynyújtás ilyen helyzetben főként olyan cseppek használatából áll, amelyek hidratálják a szemet és enyhítik a kellemetlen tüneteket. Az ajánlott módszer az is, hogy hideg borogatást tegyen a szemhéjra. Készíthet egy másodikat is, a nyakra és a fejre. Mind a géz, amelybe jégkockákat csomagolnak, mind a fekete tea zacskók jól használhatók erre a célra. A burgonyaszeletek és a farmakológiai szerek szintén segítenek a szemfájdalmak leküzdésében. Érdemes továbbá kerülni az erős fényt, lefeküdni egy sötét helyre és pihenni. Minden hegesztőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a szem expozíciója és annak tünetei figyelmeztetés. Hegesztéskor ügyelni kell a látás védelmére, hogy a jövőben ne veszítse el látását.

 

Szabad szemek hegesztés közben – hogyan kell kezelni?

 

 

Hogyan lehet megakadályozni a szem expozícióját?

Viseljen sisakot, hogy ne érintkezzen a szemével hegesztés közben. Nemcsak a látását, hanem az egész arcát is védi. Ez a hegesztő munkaruházatának egyik legfontosabb eleme, mert véd a káros sugárzástól és a szikrától. A szemellenzőnek köszönhetően attól sem kell tartania, hogy munka közben idegen test kerül a szembe. Ez sokkal jobb választás, mint egy hagyományos hegesztőpajzs, amelyet mindig a kezében kell tartania. Nem túl kényelmes, emellett a kézkoordinációnak is fontos szerepe van, mert elsősorban ennek köszönhető, hogy megelőzhető a szemkárosodás.


Különösen jól működnek az automata hegesztőpajzs modellek, amelyek automatikusan változtatják a szűrő sötétségi fokát. Ez megakadályozza a tükröződést és növeli a hegesztési kényelmet. Az ilyen sisakok maguktól világítanak, amint a hegesztőív kialszik, így nem kell eltávolítani őket, hogy lássuk a munka hatását. Az automatikusan sötétedő sisakok és a normál passzív sisakok egyaránt beszerezhetők egy jól felszerelt hegesztőműhelyben.


 Érdemes szétnézni széles választékaink, hegesztőpajzsaink között, hogy biztosak legyünk abban, hogy a kínálataink között lesz olyan, amelyik teljesen az egyéni igényekhez igazodik.

Az első a szűrőosztály, amint azt a jelölések jelzik, például 1/1/1/1. A számok négy kategóriára vonatkoznak, azaz: optikai osztály (nézeti pontosság), fényszórás, fényáteresztési különbség és szögfüggés a fényáteresztéstől. 1-től 3-ig terjedő skálán értékelik őket, ahol az 1 a legjobb pontszám. Az érzékelők száma is fontos szerepet játszik. Egy jó hegesztősisak 4 érzékelővel rendelkezik. Ezek az elemek jelentős hatással vannak arra, hogy a minimális értékekből milyen pontosan észlelhető az ív. Minél több érzékelő van, annál kisebb a kockázata annak, hogy a sisak túl lassan vagy nem a megfelelő mértékben sötétedik.

Egy másik fontos paraméter a fényerő-szabályozási tartomány. Néha például 9-13 DIN, néha 4-13 DIN. A szélesebb választék magasabb szintű szemvédelmet biztosít, hegesztési módszertől függetlenül. Ezenkívül az automata hegesztőpajzsokban nagyon hasznos funkció a világosítás késleltetésének beállítása. A hegesztő dönti el, hogy a szűrő milyen gyorsan vált át sötétről világosra. Az ilyen típusú felszerelés vásárlásakor ne feledje, hogy figyeljen több fontos paraméterre, amelyek befolyásolják a lehetséges szemexpozíciót.


Veszélyes-e a hegesztés során a szem expozíciója?

A szemnek való kitettség tünetei maguktól elmúlnak de a hegesztőnek mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza azok újbóli megjelenését. Ez nem csak azért van így, mert nem kellemesek. A szemfájdalom és égő érzés vagy a kötőhártya duzzanata egyértelmű jele annak, hogy a látás károsodásnak van kitéve a munka során. Nem szabad figyelmen kívül hagyni őket, mert a szem hosszú távú UV-sugárzásnak való kitettsége sokkal súlyosabb következményekkel fenyeget. Ezek közé tartozik a retina égése, a szürkehályog és még a bőrrák is. Egy jól megválasztott hegesztőpajzs biztosan nem zavarja a munkát és nem nehezíti meg a tartós és esztétikus varrat elkészítését.

Címkék
Rendszeres akciók, különleges ajánlatok
Akár 25-50% kedvezmény